Sugárzó életöröm | A “Sötétség” című lemezt bemutató koncert bevilágította az Agorát

Sugárzó életöröm | A “Sötétség” című lemezt bemutató koncert bevilágította az Agorát

Boban Marković  szerb trombitaművész és zenekara vérbő balkáni muzsikával hódítja meg közönségét újra és újra. Ausztráliából érkezve magyarországi lemezbemutató koncertturnéra indultak. Ennek egyik állomása volt Tatabányán A Vértes Agorája.

A MRAK (Sötétség) című lemezt a magyar Fonó Kiadó jelentette meg, s hosszú ideig vezette a világzene legrangosabb szakmai elismerésének számító World Music Charts Europe listáját. Ők maguk úgy fogalmaztak, hogy az album „egy olyan válogatás, amely egyszerre tradicionális és aktuális, ismerős és idegen, harsány és visszafogott”.

Aki részt vett a koncerten, tudja, hogy ez a definíció tűpontos. A zenekarról és színpadi jelenlétükről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni és írni. Az első hangtól az utolsóig átütő erejű koncert egyben érzelmi hullámvasút is volt. Egymást váltották a lírai és a derűtől sugárzó zeneszámok. Előbbieket úgy fújták, hogy az ember szíve meghasadt bele, utóbbiakat pedig úgy, hogy az áradó életöröm csordultig megtöltötte azt.

A világszerte ünnepelt együttest alkotó zenészek mindegyike annyira meggyőző, hogy úgy hihetnénk, ezzel a tudással születtek, s a hangszereik egész egyszerűen a részüket képezik: kezük és lelkük meghosszabbításaként. Igazi Isten adta tehetségek, akik a lehető legjobban használják – és nem utolsó sorban élvezik – tudásukat.  Ez – egyebek mellett – abban is megnyilvánult, hogy az Agorába érkezvén a koncert előtt órákig ‘örömzenéltek’.

Bár a sorok írója vállaltan elfogult a zenekart illetően, mégsem találja túlzásnak azt állítani: ezt a rezesbandát receptre kellene felírni!