Ady Endre, Bereményi Géza, Cseh Tamás – Víg Mihály hangján szólalt meg az Agorában

Ady Endre, Bereményi Géza, Cseh Tamás – Víg Mihály hangján szólalt meg az Agorában

Az Agora és az Új Forrás folyóirat közös irodalmi-zenei estjén, az „UFo – Nyitott rezervátumban” Csendes Toll Víg Mihály zeneszerző gitárművészt látta vendégül. A beszélgetést ezúttal teljes egészében a dalok pótolták: Ady Endrét, Bereményi Gézát és Cseh Tamást szólaltatta meg a Balaton zenekar alapítója. A belső monológok – gondolva itt az alkotókéra, a szerzőére és a közönségére – így nem akármilyen párbeszédet indukáltak.

Az alkotásokat újraértelmezni – legyen szó bármely’ műfajról – csak úgy szabad, ha azokhoz a feldolgozás hozzátesz. Nehéz feladat, mert úgy kell nyomot hagyni egy már kész művön, hogy az autentikus legyen, anélkül, hogy csorbítaná vagy – még inkább – torzítaná az eredeti alkotást.
Víg Mihály a saját szerzői – és előadói – kontextusába pontosan így tudja belehelyezni a mások által létrehozott szövegvilágot.

S bár a program után igen deprimált állapotban lehetett kitámolyogni a rezervátumból, a pozitív sokk még több beszélgetést – vagy sokkal inkább – eszmecserét indított.  S hatott. Erőteljesen hatott.