Hova tovább? Pályaorientációs nap az Agorában

Hova tovább? Pályaorientációs nap az Agorában

Idén is az Agora szervezte – a Bárdos László Gimnáziummal együttműködésben – a Hova tovább? elnevezésű pályaorientációs napot. A programon döntő többségében felsőoktatási intézmények, mellettük pedig társadalmi és civil szervezetek képviselői igyekeztek a középiskolásokat segíteni abban, hogy a jövőjüket nagyban meghatározó döntést a lehető legtöbb és legpontosabb információ birtokában hozhassák meg.

A program plenáris részén az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről dr. Pál Zsófia mondta el azokat a technikai információkat, amelyeket a felvételi eljárásról minden tanulónak maradéktalanul szükséges ismernie: jogvesztő határidők, pontszámítás, többletpontok, dokumentumok, informatikai rendszer stb.

Őt követte a pódiumon dr. Fogarasi Richárd a Gazdaságfejlesztő Szervezet cégvezetője, hogy megismertesse azt a háromlépcsős programot a diákokkal, amelyet Tatabánya várossal karöltve dolgoztak ki – és működtetnek – a helyben való boldogulás és a munkaerő-megtartás érdekében.

Majd az Agora részéről Szénási Pál képzési, ifjúsági és tehetségtámogató főmunkatárs ismertette az Európai Szolidaritási Testület nyújtotta pályázati lehetőségeket, amelyek a továbbtanulásnál, az idegen nyelv elsajátításánál és később a munkavállalásnál is előnyhöz juttatják azokat, akik élnek vele. A Vértes Agorájában működő Eurodesk partneriroda pedig minden segítséget megad a diákoknak ennek eléréshez.

Ezt követően kisebb csoportban a megjelenő felsőoktatási intézmények, társadalmi és civil szervezetek képviselői adtak tájékoztatást és lehetőséget a párbeszédre.

Szervezőként – ahogy korábban is – arra törekedtünk, hogy a diákok élményszerű, feszített tempójú esemény keretében tájékozódhassanak.