Kőkemény moziélménnyel zárult a Magyar Filmnapok elnevezésű sorozat

Kőkemény moziélménnyel zárult a Magyar Filmnapok elnevezésű sorozat

A FOMO – Megosztod és uralkodsz című dráma vetítésével zárult a Magyar Filmnapok elnevezésű sorozat A Vértes Agorájában. A Z generáció értékválságát, s a mögötte húzódó társadalmi problémákat igen nyersen felvető alkotás megtekintése kisebb sokkhatással ért fel.

A történetben egy videómegosztó portálra feltett nemi erőszak csupa olyan dolgot hoz felszínre (ha ez önmagában nem lenne elég!), amely józan ítélőképesség birtokában nehezen emészthető: a felelősségvállalás, az empátia, az egymás iránti lojalitás teljes hiánya, az áldozathibáztatás, a mundér becsületének elvtelen védelme, a tájékozatlanság, s a belőle fakadó előítélet és kirekesztés. Egyenként is súlyos problémák, amelyek megoldásért kiáltanak.

Mindezt az alkotók erőteljes, pontos dramaturgiával, s ötletes operatőri megoldással ábrázolták. Nem csak szellemi, fizikai hatást is gyakorolva a nézőre: a vetítés másfél órája alatt többször is feszülésre késztetve az izmokat.

A főszereplőkkel azonosulni képtelenség volt, szorítani csak azért lehetett, hogy (látva) lássák magukat végre! De ez már egy „másik film”. Egyetlen szereplő mutatott fel személyiségfejlődést: paradox módon éppen az erőszaktevő, aki felismerte tettének súlyát, borzalmát, s végül meg is bánta azt.

A film egyszerre kérdő- és felkiáltójel. Aki lemaradt róla, pótolja!

Nézőink nem maradnak sokáig filmek nélkül ezután sem. Február 24-én indul a Francia Filmnapok elnevezésű sorozatunk, amelyet A hűséges férfi című romantikus dráma vetítésével kezdünk.