Aki rutinból él, annak nem csillog a szeme – Csernus doktor az Agorában járt

Aki rutinból él, annak nem csillog a szeme – Csernus doktor az Agorában járt

Dr. Csernus Imre visszatérő vendég Tatabányán. Előadásaira rendre megtelik az Agora nagyterme, bármilyen témával érkezzék is. Közönsége minden tekintetben heterogén: fiatalok, idősek, középkorúak, férfiak, nők, párkapcsolatban élők és egyedülállók egyaránt kíváncsiak a szókimondó stílusáról ismert pszichológusra.

Mostani – Élj szívből! című – előadása az önazonosságról szólt. A rá jellemző, cseppet sem finomkodó kifejezésmódot alkalmazva – filmbejátszásokat is segítségül hívva – világította meg, milyen technikákat alkalmaz az emberek – köztük a jelenlévők – többsége, hogy megfeleljen a vélt vagy valós elvárásoknak, hadat üzenve közben a szívének.  Mint mondta, az egész úgy indul, hogy dönt az agy: matekol, s így ki-ki meggyőzi magát arról, miért jó neki az, amitől egyébként a szíve mélyén berzenkedik, s miért kell távol tartania magát szíve leghőbb vágyától. Ezzel pedig beindul a láncreakció, és a „biztonsági játék” fogságában eltelik a kiszabott idő. S míg a ‘megalkuvás’ okaként legtöbben a konfliktuskerülést nevezik meg, éppen saját magukkal szemben válik ez elkerülhetetlenné.

Mondandójához a közönség soraiban helyet foglaló gyanútlan közreműködőkből sztoikus nyugalommal húzta elő az illusztrációt. Meg kell hagyni, mesterien csinálta!

Megoldást kínált-e a doki? Persze! Mindenki vihetett haza magával valamit, amit a saját életében alkalmazni tud. Ha akar! Sűrű ’baszdmegolásokkal” nyomatékosította, hogy a kulcs kinek-kinek a kezében van: teljes őszinteség önmagunkkal szemben, önbizalom építés: megoldani azokat a dolgokat, amelyektől félünk, s nem utolsó sorban: kilépni a komfortzónánkból!