Augusztusban “Nyáresti vetítések” – a szabad ég alatt

Augusztusban “Nyáresti vetítések” – a szabad ég alatt

Régi vágy teljesül azzal, hogy az Agora közkedvelt mozis sorozata, a Nyáresti vetítések a szabad ég alá kerül augusztusban: a vetítővászon ezúttal az épület külső fala lesz.

 A Vértes Agorája állandó és népszerű programjai közé tartoznak a ritmusosan jelentkező filmvetítések. Ezek rendszerint valamilyen tematika köré épülő – többségében négy vetítésből álló – sorozatok. Van, hogy a rendező elv visszatérő (pl. Téli filmnapok, Nyáresti vetítések), s van, hogy egyedi (pl. Skandináv filmnapok). Közös azonban mindegyikben, hogy – a minőség iránti elkötelezettségtől vezérelve – olyan friss alkotásokat mutat be, amelyeket a mozik nem, vagy csak ritkán tűznek műsorukra. Többségében eredeti nyelven (magyar felirattal), európai alkotók remekműveit láthatja a közönség az agorás moziban. Az a közönség, amely mára közösséggé érett, s érdeklődősével, jelenlétével, igényességével a társadalmi párbeszéd részévé emelte a – nem mellesleg szórakoztató – programot.

Az idei kínálatban két vígjáték szerepel. A Családból is megárt a sok és a Tel-Avivban minden megtörténhet című filmek a tartalmas kikapcsolódást ígéretét rejtik. A különleges helyszín – és az ott helyet kapó ’hot dog & popcorn’ stand – pedig bizonnyal fokozza a hangulatot.

Augusztus 7. (péntek), 20:30 h
Családból is megárt a sok | Joyeuse retraite! (12)
feliratos francia vígjáték |2019 | 100 perc

Az elsőként vetített Családból is megárt a sok című francia vígjáték olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek előbb vagy utóbb minden ember életében felszínre kerülnek: szerelem, párkapcsolati válság, önazonosság, öregedés, elmúlás, s végső soron ezek elfogadása. Mindezt a gyarlóságok és a legszerethetőbb emberi tulajdonságok elegyéből gyúrt – fájdalmasan vagy éppen megnyugtatóan ismerős – karakterek, s az ő hétköznapi ’bénázásaik’ ábrázolják. A történet fősodrában egy éppen nyugdíjba vonult – felhőtlen, már-már magazinszerű időskori életet tervező – házaspár szerepel. Az általuk vizionált idill azonban hamar szertefoszlik: családjuk, s a gondjaikkal felmerülő megoldandó feladatok rendre meghiúsítják terveiket. A szürreális elemeket sem nélkülöző, könnyed nyári szórakozást ígérő történetbe nem lesz nehéz belehelyezkedni.

Augusztus 14. (péntek), 20:30 h
Tel-Avivban minden megtörténhet | Tel Aviv On Fire (12)
izraeli–luxemburgi–francia–belga film héber nyelven, magyar felirattal | 2019 | 100 perc

A folytatásban a Tel-Avivban minden lehetséges című filmet láthatja a közönség. Az együttélés nehézségeit, a mindennapok nézeteltéréseit az egyetemes békéltető eszköz – a humor – szűrőjén át láttató alkotás számos nemzetközi elismerést kapott.

A konfliktus különböző aspektusait körbejáró film főhőse egy Jeruzsálemben élő palesztin férfi, aki kitűnő hébertudásának köszönhetően egy milliós nézettségű szappanopera írójává lesz. Ebben a minőségében számos kívánalomnak és a legkülönbözőbb igényeknek kell megfelelnie. Az évszázados konfliktusra, az egyéni gondokra, de még a szerelmi életre is a napi sorozat konstruált világán keresztül szeretnének pozitív hatást gyakorolni alkotóik. Ezt felismerve szép számmal akadnak olyanok is, akik fogadatlan prókátorként igyekeznek alakítani az újabb és újabb részeket, rendkívül vicces szituációkba keverve ezzel a mindenki elégedettségét kivívni vágyó Salamot.

A kényelmesebb elhelyezkedés érdekében, kérjük, aki teheti, hozzon magával párnát!
Ha az időjárás a kitűzött időpontokban mostoha lenne, a vetítések az Agora aulájában lesznek.