Egészségnap az Agorában

Egészségnap az Agorában

Szűrővizsgálatok, tanácsadás, fizikai aktivitások és könnyen befogadható ismeretterjesztő előadások várták az Agorában a Városi Egészségnapon mindazokat, akik testi-lelki egészségükre időt és figyelmet fordítottak.

A program résztvevőit és közreműködőit Sámuel Botond – az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetője – köszöntötte, majd Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere nyitotta meg a nagyszabású rendezvényt. A városvezető beszédében kiemelte ennek aktualitását, valamint általában a prevenció fontosságát, s – a témához kapcsolódóan – röviden beszámolt arról, hogy az önkormányzat szükségét látja Tatabánya óvodáiban a sajátos nevelési igény – szakpedagógiai segítséggel történő – hatékonyabb kezelésének.

A megnyitót az ismeretterjesztő előadások követték. Elsőként dr. Rusvai Miklós virológus professzor állt a színpadra, s a mainapság mindenkit legjobban foglalkoztató témáról, a koronavírusról tartott előadást. A professzor elmondta, hogy a COVID-19 ún. sejtparazita, ugyanakkor „jóindulatú” vírus (nincs pl. agy- vagy magzatkárosító hatása), s a külső környezetbe kerülve könnyen elpusztítható. Azaz: a higiénés szabályok betartása elengedhetetlenül fontos a járvány fékezéséhez! Beszélt ezenkívül a vírus terjedési mechanizmusáról, az általános egészségi állapot és az immunrendszer szerepéről, mint a betegség lefolyására leginkább hatással lévő tényezőről. Segítséggel szolgált a naponta érkező adatok (tesztelések száma / igazolt fertőzöttek / halálozási arány) jobb megértéséhez, s nem utolsó sorban a várható kilátásokról, és a vakcinakutatás jelenleg ismert eredményeiről hallhattak tőle a jelenlévők.

Őt követte dr. Dombi J. Péter, a Szent Borbála Kórház tudományos igazgatója, aki – kapcsolódva a témához – az élettani állapot jelentőségéről tartott előadást.

Később Varga Sarolta klinikai logopédus, Bene Máté Zoltán gerincspecialista, Szalai Réka, a „Sorstervező Akadémia” alapítója, valamint Sugta Klára kineziológus – valamennyien szakterületük kiemelkedő képviselői – álltak színpadra. Előadásaikban közös volt, hogy mindannyian fontos témáról beszéltek, közérthetően és érdekesen.

A délután a fizikai aktivitásoké volt: TRX, spinning, zsírégető- és gerinctorna, fittball, kangoo jumps, pilates, jóga, és Kovács Ramóna aerobik edzése szerepelt a kínálatban.

A nap folyamán pedig – nagy érdeklődéstől övezve – mindvégig zajlottak a szűrések és a tanácsadások.