A Betlehemi békeláng idén is beragyoghatja az ünnepet

A Betlehemi békeláng idén is beragyoghatja az ünnepet

2020-ban sok mindenről kellett és kell lemondani. Az egész évet egyfajta megilletődött csönd jellemzi, amely egyszersmind alkalom arra, hogy befelé figyeljünk. Ünnepeink is másként telnek, ám az egyetemes dolgok változatlanok. Ilyen például a karácsony: a szeretet, a lélek és a csend ünnepe. A hozzá kötődő szokásokat némileg talán kényszerűen át kell alakítani, a lényege azonban örök.

A tatabányai kistérségben hatodik éve annak, hogy a betlehemi Születés templomából származó lángot, bárki hazaviheti otthonába. A felvidéki cserkészek idén is elhozzák Bécsből a béke és a szeretet – féltve óvott – szimbólumát, amelyet a két Komáromot összekötő hídon vesznek át az Agora munkatársai, hogy onnan eljuttassák Héregre, s a település polgármestere, Nieszner József gondjaira bízzák.

S bár az ünnepi szertartás idén elmarad, a lángot bárki tovább, s végül hazaviheti. Így az otthonokban fénylő betlehemi láng jelenléte összeköti a világ különböző pontjain élő családokat, elmélyítve a várakozás meghittségét, s emlékeztetve az általa hordozott üzenetre:

a láng – miként a béke és a szeretet – útja: embertől emberig vezet.

A lángot 2020. december 17-én, 1400-1700 h között veheti át – felekezeti hovatartozástól függetlenül – bárki a héregi Szent László templomban. Tekintettel a járványhelyzetre, kérjük, hogy a láng átvételéhez egyeztessen időpontot a polgarmester@hereg.hu e-mail címen.