Megnyitott az Agora

Megnyitott az Agora

Hosszú idő után először lehetett egy légtérben is együtt A Vértes Agorája – benne a településrészi művelődési házak – munkatársi közössége. A pillanatot mindannyian nagyon vártuk. Az apropót a Nemzeti Művelődési Intézet országos közművelődési nyitóprogramja szolgáltatta, amelynek rajtunk keresztül Tatabánya is részese volt. Ez alkalomból csatlakozott hozzánk A. Pál Gabriella, a Tatabányai Múzeum igazgatója, s néhány munkatársa, és jelent volt az NMI megyei igazgatóságáról Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató és Edelmayer Zsolt módszertani referens is.

A jelképes nyitány első részében a központi ünnepséghez csatlakoztunk virtuálisan, majd Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója szólt mindannyiunkhoz – a Tőle megszokott tömör és szellemes stíluban – a helytállásról, a jövőről, az előttünk álló feladatokról, a változásokhoz való alkalmazkodás képességről, s a benne rejlő lehetőségekről.

Őt követte Kammerlohr-Kováts László, a Kortárs Galéria vezetője, aki – mintegy rendhagyó kiállításmegnyitón – az aula fríz új képeit ajánlotta a figyelmünkbe. Bodolóczki Linda festőművész derűt sugárzó alkotásai fél évig díszítik majd a koszorúpárkányt.

A programot Weisz Péter és Weiszné Romhányi Krisztina vonós duója zárta, Couperin, Haydn, Offenbach és Bartók egy-egy művét szólaltatva meg.

Május 17., hétfőtől az Agora a nagyközönség előtt is megnyitotta kapuit. A nyári programokról szóló előzetesünk ITT található.

20210515_02