Agora Zenei Esték | 2021

Agora Zenei Esték | 2021

A Vértes Agorája nyári kínálatának klasszikus sorozata az Agora Zenei Esték. Évek óta minden júliusban – péntekenként – különleges koncertek várják a közönséget Tatabányán, a Zenepavilonnál. Most sem lesz ez másként, sőt! Idén a megszokottnál eggyel több – összesen öt – zenei programmal készülünk.

A nyitó- és zárókoncert idén is két népszerű helyi formáció produkciója lesz: elsőként a Tatabányai Black Diamond Big Band áll színpadra, vendégükkel, Berki Tamással, a fináléban pedig ismét “Százan fújják…”, azaz Tatabánya Város Fúvószenekara egészül ki többségében megyebeli zenészekkel, hogy fúvósünnepé varázsolja a programot.

A kettő között a hazai könnyűzene egyedi színfoltjai tűnnek fel: a Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros nevével fémjelzett, karakteres Jónás Vera Experiment, a táncházmozgalom körüli zenei közegből nőtt, s a világzenei színtér jelentős formációjává vált Tárkány Művek, valamint a műfaji keretek közé nehezen szorítható, életvidám, improvizációkkal teli, igényes zenét játszó Jumping Matt & His Combo.

Július 9. (péntek), 19:00 h
Tatabányai Black Diamond Big Band

A művésztanárokból álló Black Diamond Big Band lassan negyed százada színesíti a város – és az ország – jazz zenei életét, s jelenlétével, állandó fellépéseivel előkelő helyet foglal el Tatabánya impozáns művészeti tablóján. A műfaj gyökereiből táplálkozó kortárs jazz és big band zenét játszó együttes koncertjén idén is fülbemászó és táncra csábító dallamokra lehet számítani.
Vendég: Berki Tamás

Július 16. (péntek), 19:00 h
Jónás Vera Experiment

Jónás Vera énekes, dalszerző, gitáros és a nevével fémjelezett – kreatív és kísérletező – zenei formáció a hazai könnyűzene különleges színfoltja, s emellett a nemzetközi színpadokon is sikeres.  Az együttes akusztikus alapokkal, elektronikus beütéssel és egyedi énekhanggal megszólaló személyes hangvételű dalai különleges produkciót ígérnek. 

Július 23. (péntek), 19:30 h
Tárkány Művek
Tárkány Művek zenéje a táncházmozgalom körüli zenei közegből nőtt ki, magába olvasztva a magyar jazz, beat és pop azon áramlatait, amelyek már korábban is összefonódva fejlődtek együtt. A Tárkány-Kovács Bálint zeneszerző-szövegíró-cimbalmos által alapított, Junior Prima díjas zenekar már az első, 2010-ben megjelentetett nagylemezével (Arcomba az arcod vésted) beírta magát mind a hazai, mind a nemzetközi világzenei színtér nagykönyvébe. A tradíció tisztelete és a hagyományos zenei formák játékos, bátor újrahasznosítása jellemzi a Tárkány Művek zenei világát. A különleges hangszereléssel és virtuóz módon előadott dalok slágeresek, de nem egyszerűsített sémákra épülnek, népzenei hagyományra építkeznek, de nem autentikusak.

Július 30. (péntek), 19:00 h
Jumping Matt & His Combo

Sajátos – műfaji keretek közé nehezen szorítható – stílus jellemzi az egyik legismertebb hazai, s Európában is népszerű szájharmonikás, Pribojszki Mátyás zenekarát. Az életvidám, improvizációkkal teli igényes blues zenéjüket, boogie-woogie és rock and roll elemekkel színesítik, s soul&funky-val árnyalják.

Augusztus 6. (péntek), 18:30 h
Százan fújják…

A fináléban újra a fúvószenéé lesz a főszerep. Tavaly a próbákat ellehetetlenítette a pandémia, így nem tudtuk a koncertek sorába illeszteni ezt a népszerű programelemet. Idén azoban ismét fúvós örömzenével zárul a sorozat!

Az Agora Zenei Esték helyszíne a Zenepavilon
(az Erkel Ferenc Zeneiskola előtti tér),
kedvezőtlen időjárás esetén az Agora.

Két szabadtéri zenés sorozatunk – a Könnyű neked… és az Agora Zenei Esték – a hatályos jogszabályok szerint zenés-táncos rendezvénynek minősül, s mint ilyen, a látogatása védettségi igazolványhoz kötött. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy mind a Csónakázó-tónál, mind pedig a Zenepavilon előtt a színpadokkal szemben kialakítunk egy-egy kordonnal körülhatárolt részt, s ezekre a területekre csak azokat engedhetjük be, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. A kordonon kívüli részen bárki tartózkodhat.