A véleménykülönbség hasznos | Debütált a Huzat

A véleménykülönbség hasznos | Debütált a Huzat

A Huzat címet viselő új, formabontó irodalmi sorozat egy forró júniusi napon debütált az Agorában, közelebbről a Kortárs Galéria falai között. A Sopotnik Zoltán – József Attila-díjas – író, költő nevével fémjelzett kulturális beszélgetéssorozat első vendége Závada Péter és Ratkóczi Huba, azaz a trAnzKaPHka volt.  

A beszélgetés térben, időben és mentálisan is nagy távolságokat ölelt fel. Egyenes kérdésekre egyenes válaszok érkeztek, így a közönség egészen közeli képet kaphatott Závada Péter inspirációiról, élményeiről, az őt ért benyomásokról, sőt alkotói hitvallásáról, s persze az ismert név vélt vagy valós előnyeiről, hátrányairól is. A slam poetry, a rap és a fiatalabb generációk újabb műfajai – s azok minőségi kritériumai – mellett szó esett a napi közbeszéd tárgyát képező dolgokról, művészet elnyomhatatlanságáról, a véleményszabadságról, s nem utolsó sorban a véleménykülönbség hasznosságáról.

A beszélgetés végén pedig az experimentális gitár-szöveg felállásban Pollágh Péter Visszafogott írok (a Ritka ünnepekre) című – igen erőteljes – verse és két saját szerzemény hangzott el a trAnzKaPHkától.

A folytatásban (augusztus 19-én) Kiss Tibor Noé Artisjus-díjas író lesz a vendég.