A nyári táborok megvalósítása szívügy az Agorában

A nyári táborok megvalósítása szívügy az Agorában

Az Agora 2021-ben 14 nyári napközis tábort valósít meg.

Ezt az összetett és felelősségteljes feladatot A Vértes Agorája és a településrészi művelődési házak munkatársai végzik, napi teendőik és a nyári szabadságolások mellett, külső segítség nélkül. Valamennyien inkább szívügyként, mint feladatként tekintenek rá. Annyira, hogy nem egyszer családtagjaik is bevonódnak: segítenek például a külső helyszínekre való eljutásban, időnként a hazajutásban is, de előfordult olyan is, hogy a táborozó gyerekeket saját sütésű házi kaláccsal lepték meg.

A nyári táborokkal kapcsolatos munka nem korlátozódik arra az 5-5 napra, amikor ténylegesen megvalósulnak az egyes programok. Az előkészület is időigényes, szerteágazó feladat: a tartalmas időtöltés előkészítése szervezést, beszerzést, a szolgáltatókkal való egyeztetést és a napi kapcsolattartást követeli meg.

Az egyes táborok hetében folyamatos, intenzív jelenlétet igénylő – szellemi és fizikai – munkát jelent, amelyhez jó pedagógiai érzék, gyors és hatékony problémakezelési képesség és logisztikai szemlélet szükséges.

Kollégáink – belső igénytől vezérelve – minden évben gondolkodnak új tematikákban is, a már meglévő, sőt bejáratottak mellett. Ennek köszönhetően idén két újdonsággal is jelentkeztünk: az Indián- és a Geotábor pozitív fogadtatásra talált.

A nyári napközis táborok megvalósíthatósága bizalmi kérdés. A legtöbb szülő nagy körültekintéssel jár el, amikor valakinek a gondjaira bízza kisiskolás korú gyermekét. Éppen ezért sokat elárul a bizalomról és az elégedettségről az, hogy az Agora táboraiban nagy számban vannak visszatérő résztvevők, sőt egy-egy idényben több programon is részt vesznek, később pedig a kistestvérek is csatlakoznak. A tábori szezonban, annak apropóján közvetlen és értékes kapcsolat alakul ki a szülőkkel, vagy más családtagokkal, akik az Agora egyéb programjaira és akcióira is figyelemmel vannak a későbbiek során.

Az ipari parki cégek megbízásából szervezett nyári táborokra is igaz miden korábban leírt megállapítás. Az évek óta tartó jó kapcsolat és a mind több megrendelés pedig alátámasztja azokat. A céges táborokra sem úgy tekintünk, mint gyermekmegőrző programokra. Élményt és felszabadult vidámságot kínálunk a gyerekeknek.

Meggyőződésünk – különösen a kapott direkt és indirekt visszajelzések fényében –, hogy a nyári táborok megvalósítása nem csupán egy vállalt feladat, vagy munkánknak egy szezonális eleme, hanem olyan kiemelten fontos tevékenység, amely hozzájárul a városlakók jobb életminőségéhez, s végsősoron a Tatabánya megtartóerejéhez.

Július hónapban hét vakációs programot valósítottunk meg, közel 150 résztvevővel.

Július 5-9. Geotábor | Ráhangoló tábor
A hónap első hetében páruhuzamosan két tábor is működött: a legnépszerűbbek közül való, komolyzenei érzékenyítő sorozatra épülő RáHangoló-, s az idei év egyik újdonsága, a Geotábor. Előbbi a klasszikus zenével, s hangszereivel való ismerkedésről, utóbbi a Tatabánya természeti környezete adta lehetőségek kiaknázásáról szólt. Közös volt bennük a szórakoztató ismeretterjesztés, a társintézményekben – könyvtárban, múzeumban – tett rendhagyó kirándulás, s a pihenésként beiktatott tárgyalkotó foglalkozás.


Július 12-16. XXVI. Tatabányai Ifjúsági Sakktábor
Tatabánya legrégebbi szünidős programjai közé tartozik a sakktábor. Az idei volt a 26. alkalom, hogy az – önálló olimpiával rendelkező – taktikai gondolkodást igénylő sportágat nyári napközis tábor keretei között űzhették a gyerekek, a Bányász Művelődési Otthonban. Az itt működő Lángos Józsa Sakk-kör egész évben népszerűsíti a játékot, versenyeket szervez és fogad be, s gondot fordít az utánpótlásnevelésre. A vakáció idején persze nem csak a fekete-fehér tábla mellett töltötték az időt a résztvevők. Jókedvű
csocsó-, biliárd- és asztalitenisz párbajokat is vívtak.

Július 19-23. Alsógallai művészeti tábor
Mozgalmas napokat tudhatnak maguk mögött azok a gyerekek, akik az alsógallai művészeti táborban töltötték el a szünidő egy hetét. A József Attila Művelődési Ház vakációs programjában ugyanis nagyon sok dolgot próbálhattak ki, betekintést nyerve az alkotás folyamatába úgy a képző-, mint az előadóművészet területén. A rajzolástól és festéstől a korongozáson át a bábkészítésig sok mindenbe kóstolhattak bele a gyerekek, s büszkeséggel mutatták meg az elkészült alkotásokat. Sőt! Mesét is írtak és dramatizálták azt, az elkészült rajzokat és bábokat pedig díszletként, illetve színpadi kellékként használták, amikor a zárónapon a szülők jelenlétében – A koppányi aga testamentuma ihlette – kis színdarabot előadták.

Július 26-30. Indiántábor
Az Agora vakációs kínálatában a – most először szervezett – Indiántábor bizonyult a legvonzóbb elemnek.
A tartalmas, aktivitásokkal és ötletekkel teli szünidei program mind az öt napját a harsány jókedv és a jóleső fáradtság jellemezte. A gyerekek négy törzsben – Sziúk, Varjak, Sájenek és Paunik – játszották végig a hetet. Ügyességi játékok, versenyek, tipifestés, dobolás jelentette az időtöltés egy részét, s persze nem maradhatott ki a kenutúra sem, amely Tatán valósult meg.

Július 12-16. Bridgestone világjáró tábor | Coloplast sporttábor
Július 19-23. Coloplast világjáró tábor
A Bridgestone Magyarországgal és a a Coloplast-tal évek óta tartó jó kapcsolatot ápolunk, az együttműködésünk gyümölcsöző. Ennek egyik hozadéka a rendszeres nyári megbízás: a cégek munkatársai szívesen helyezik el gyermekeiket az általunk megvalósított nyári napközis táborokban. A rendszerint más-más tematika köré épülő vakációs programok népszerűek mind a szülők, mind a gyerekek körében. Júliusban az elmaradhatatlan sport és a – programokban nagy mozgásteret kínáló – „világjáró” tematikát választották. A táborokban egyeként 20-20 gyermek felügyeletéről és aktív kikapcsolódásáról gondoskodtunk.