Youth is On… Pandemic edition

Youth is On… Pandemic edition

A Youth is On konferencia harmadik alkalommal nyitott lehetőséget arra, hogy a Tatabányán tanuló fiatalok angol nyelven – s lehetőleg minél kreatívabban – megnyilvánulhassanak az őket foglalkoztató kérdésekről egy-egy meghatározott téma mentén. Idén ez a világjárvány, pontosabban annak társadalomra gyakorolt hatása volt.

Nyolc fiatal vállalta, hogy megosztja gondolatait a pandémia teremtette változásokkal, nehézségekkel, vagy adott esetekben lehetőségekkel kapcsolatban is.

A konferencia sajátossága, hogy mindez angol nyelven történik, így kettős célt szolgál: plénum előtt és idegen nyelven való megnyilvánulás, amely felkészülési lehetőség arra, hogy a fiatalok hiteles, transzparens és imponáló módon legyenek képesek kifejezni magukat, s végső soron eredményes kommunikátorok legyenek – ahogy ezt Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai igazgatója köszöntőjében megfogalmazta.

Az előadások változatosak, frappánsak és érdekesek voltak, az előadók szinte kivétel nélkül valamennyien érett gondolkodásról, felkészültségről és rátermettségről tettek tanúbizonyságot. A teljesség igénye nélkül néhány téma az előadásokból: a családon belüli erőszak amúgy is szomorú statisztikáinak ijesztő romlása, a munkahelyek elvesztése, a mentális egészség kérdése, online oktatás, home office, hétköznapi logisztika (több gyerek mint laptop), az egykorú társakkal és az idős rokonokkal való találkozás hiánya kontra sosem látott mértékű összezártság a szűk családdal, saját „túlélési” technikák (új hobbik, több testmozgás).

A program egyben megmérettetés is volt, hiszen négytagú zsűri értékelte az egyenként tízperces prezentációkat. Az első három helyezett ajándékot kapott, illetve a győztes lehetőség arra, hogy az Agora következő nemzetközi ifjúsági konferenciáján (Quo vadis, Iuvenis?) előadóként szerepeljen.

A zsűri tagjai voltak: Elekes Hajnalka nyelvtanár, Gazdag Kriszta kommunikációs szakember, Maschek Ervin, a Liska Tibor Főiskola egykori elnöke és Gareth Cross nyelvtanár, kiejtésspecialista.

A programot Fenyvesi Zoltán moderálta.

Az előadó fiatalok névsora:

  1. helyezett: Hartmann Réka (Tatabányai Árpád Gimnázium)
  2. helyezett: Fodor Viktória (Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum)
  3. helyezett: Tolnai Kristóf (Mikes Kelemen Technikum és Szakgimnázium)

Csányi Zsófia                                    Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum
Imre Anasztázia                               Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum
Iván Kitti                                           Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum
Tótka Beatrix Alexandra                Tatabányai Árpád Gimnázium
Vartek Szabina                                 Szent Margit Gimnázium