Online life | Negyedszer is Youth is ON

Online life | Negyedszer is Youth is ON

A Vértes Agorája által 2018-ban életre hívott Youth is ON elnevezésű tematikus konferencia a fiatalok számára kínál megnyilvánulási lehetőséget, amely egyben egy megmérettetés is, hiszen a teljes program szakmai zsűri előtt zajlik. A sajátossága, hogy angol nyelvű, így nem csupán a nyilvános megszólalást, de az idegen nyelven való prezentálást is gyakorolhatják az iskolások.

Idén kilenc tatabányai középiskolás osztotta meg a hallgatósággal, hogy az idei témával – az online élettel – kapcsolatban milyen kérdések foglalkoztatják, mit gondol az azt övező jelenségekről, s hogy milyen saját, megélt tapasztalatai vannak.

Az Árpád Gimnázium, a Kossuth Lajosról, Mikes Kelemenről és Szent Margitról nevezett középiskolák diákjai – akik között visszatérő előadó is volt – minden eddiginél felkészültebben, s igen komoly témákkal érkeztek. Ezek között volt pl. a kriptovaluta, a videójátékok története, az online sport, a digitalizálódó háborúk, és a „GIG-economy” (nagyon leegyszerűsítve: egyszeri feladatokra, többnyire applikáción keresztül alkalmilag bérelt munkaerő, amely egyre nagyobb hatást gyakorol a munkaerőpiacra és a gazdaságra).

Sok komoly és értékes gondolat hangzott el a „digitális bennszülöttektől”, akik – mi sem természetesebb – máshogy gondolkodnak erről a témáról, mint azok, akik nem a digitális technológiától övezve nőttek fel. A virtuális térben töltött idő számukra rendkívül sokszínű: belefér a tanulás, a sport, a kikapcsolódás, a – beláthatatlan távolságokon átívelő – kapcsolatépítés, a munka és a szórakozás is. Eközben – a tudatosság zálogaként – tisztában vannak azzal is, miként versenyeznek az algoritmusok a figyelmük szüntelen fenntartása érdekében.

Az első három helyezett – valamennyien a Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum diákjai:

  1. helyezett: Schuszter Szabolcs Zoltán
  2. helyezett: Csiszár Márton
  3. helyezett: Nagy Máté

A zsűri tagjai voltak: Gareth Cross nyelvtanár, kiejtésspecialista, Kelemen Balázs, ENSZ volt ifjúsági nagykövet, Boncsarovszky Péter, Nemzeti Ifjúsági Tanács Győr-Moson-Sopron megyei delegált

A programot idén is Fenyvesi Zoltán moderálta.