Tatabányai nyár, avagy az Agora programkínálata

Tatabányai nyár, avagy az Agora programkínálata

A Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Igazgatósága felkérésére készítettünk egy kis videós összeállítást nyári jógyakorlatainkról. A feladat óhatatlanul egyfajta számvetéssel járt, s így egyben látni a nyáron menedzselt programok sokaságát, még egy kis rácsodálkozást is eredményezett: nekünk agorásoknak a nyár is legalább olyan mozgalmas, mint bármely más időszak az évben…

A Vértes Agorája Tatabánya és térsége meghatározó közösségi-kulturális intézménye – figyelemmel és nyitottan a használói és a partneri igényekre – a folyamatos megújulás elkötelezettje.

Visszatérő programjaink szervezését is mindekor a frissesség igénye jellemzi. Az „így szoktuk” metódust az Agorában nem alkalmazzuk.

Nyári programjainkra is igaz mindez. A legmelegebb évszakban négy sorozatot menedzselünk, s ezek mellett folyamatos elfoglaltságot jelentenek a vakációs programok, azaz nyári táboraink.

Utóbbiak közé mindig kerül új tematika, s ha azt látjuk, a fogadtatása pozitív, akkor felvesszük az állandó repertoárba. Ilyen például az indiános tábor, amely az elmúlt évben olyan sikeresnek bizonyult, hogy idén is része lett a kínálatnak. De a visszatérő szünidei programok – mint például a művészeti jellegű minden nap más, vagy a sportra építő ötkarikás tábor – is mindig kap új elemeket.

A nyári táborok helyszíne is változatos, hiszen az Agora égisze alatt a tatabányai városrészi művelődési házak is részt vállalnak a vakációs programok megvalósításában. A felújított bánhidai Puskin Művelődési Ház, s benne a NépmesePont, illetve a hozzá tartozó kert az egyik leginkább ideális helyszín. A Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon pedig a legnagyobb múltra visszatekintő vakációs programnak ad otthont évről évre: idén 27. alkalommal valósult meg az ifjúsági sakktábor.

Az Agora nyári kínálatának legnagyobb részét a szabadtéri koncertek jelentik. Idén két sorozatban, két helyszínen összesen nyolc programmal készültünk Tatabánya zeneszerető és -értő közönsége számára. Az egyik sorozat az Agora Zenei Esték, ami valójában a tatabányai nyár klasszikusa: az Agora indulása óta része a kínálatnak. Kezdetben négy, az utóbbi két évben öt koncert valósult meg ebben a szériában. A nyitó- és zárókoncert többségében a két népszerű helyi formáció produkciója: az országosan is jegyzett Tatabányai Black Diamond Big Band nyitja, s – a megyebeli zenészekkel az alkalom kedvéért több mint száz fősre duzzadt – Tatabánya Város Fúvószenekara zárja.

A kettő között rendszerint a magyar zenei élet kiválóságai lépnek fel. A rendezőelv mindig az igényesség és a frissesség, s nem utolsó sorban a kuriozitás. Csak néhány példát említve, a zenei estéken fellépett az elmúlt évek során a Szent Efrém férfikar, a Parno Graszt, a Budapest Klezmer Band, az Esszencia, a Jumping Matt & His Combo, vagy az idei sorozatban a David Yengibarian vocal trio.

A program állandó helyszíne a tatabányai Zenepavilon, ahova a törzsközönség már plédekkel és egyéb ülőalkalmatosságokkal érkezik, s egészen kicsit gyerekeket is hoznak, akik rendszerint végigtáncolják a koncerteket.

A másik zenei sorozatunk, a Könnyű neked… tavaly, azaz 2021-ben debütált, s a fiatalabb közönség megszólítása volt vele a célunk. Illetve egy könnyed, de igényes zenei piknik meghonosítása a városban. Helyszíne Tatabánya oázisa, azaz a Csónakázó-tó. Kínálatát a sokszínű hangzásvilág jellemzi, s a hazai könnyűzenei élet egyedi előadói és formációi lépnek fel. Idén a Valami swing, a Wampire Beatbox és a Magidom egy-egy koncertje került a kínálatba.

A szabadtéri közös mesehallgatás is szerves része lett az Agora nyári programjainak: július és augusztus egy-egy csütörtök délutánján hangos nevetés és gyerekzsivaj tölti be az épület előtti teret. A fellépők kiválasztásakor ennél a programnál is a változatosság, az igényesség és az újdonság jelenti a fő szempontokat. A programot szeretik és igénylik a családok, a nagy meleg ellenére is sok látogatót vonz minden évben.

A nyár utolsó hónapja, augusztus a Nyáresti vetítések ideje. A mozis programok különösen kedveltek az Agora közönsége körében. Ha van ilyen, ezek között is a nyári a kedvenc, s nem csupán azért, mert az utóbbi két évben „csillagmozivá” avanzsált (azaz a szabad ég alatt, az épület falára vetítünk), hanem talán azért is, mert ilyenkor egy-egy könnyedebb, a nyári égbolt alá való történet is kerül a kínálatba. A filmeket mindig aszerint választjuk, hogy lehetőleg új – többségében európai – és eredeti nyelven megszólaló alkotás legyen, olyan, amit a mainstream mozik nem, vagy csak ritkán tűznek a műsorukra. Tatabányán erre óriási igény van, s elmondható, hogy mára kialakult egy stabil és széles közönség, sőt talán már közösségről is beszélhetünk.

A nyári táborokon kívül valamennyi programunk ingyenes, és nem utolsó sorban népszerű Tatabánya lakossága körében. Hiszünk benne, hogy az érdeklődést az újdonságok keresésével és a frissesség megtartásának igényével tudtuk-tudjuk fenntartani.