Október az Agorában

Október az Agorában

Az idei őszön sem csak a természet lesz színes, hanem az Agora októberi programkínálata is: koncertek, rendhagyó helyismereti túrák, humor, kiállítások, talk show, érzékenyítő program, pszichológiai ismeretterjesztés, közösségi aktivitás, könyvbemutató. Akár egy kaleidoszkóp, a lenyűgöző, végtelen variációival. S a – szám szerint – tizennégy program fele ingyenes!

Tekintsük is át – kronológiai sorrendben – valamennyit, nehogy bárki is lemaradjon a szívének kedves eseményről:

Október 1. | Óriáskórus (ingyenes)
A zene világnapján Tatabánya kórusai városszerte villámcsődülettel hívják fel a figyelmet a délután öt órakor kezdődő programra, az Óriáskórus produkciójára, amelyet Tatabánya Város Fúvószenekara kísér!

Október 1. | Tatabányai Black Diamond Big Band koncert (ingyenes)
Közvetlenül az Óriáskórus produkciója után a változatos és igényes – a műfaj hagyományos és modern stílusjegyeit egyaránt felmutató – repertoárjáról ismert Tatabányai Black Diamond Big Band és vendégük, Kiss Kamilka ad koncertet.

Október 3. | Traccs! Sebestyén Balázzsal
A mára ismertté lett talk showban a házigazdák olyan vendégeket szólaltatnak meg, akiknek élettörténete inspiráló és/vagy számot tart a szélesebb közönség érdeklődésére. Ezúttal az ismert médiaszemélyiség, a Rádió1 műsorvezetője, Sebestyén Balázs lesz a vendég. 

Október 4. | Nyitott Akadémia | Dr. Almási Kitti (telt ház!)
A pszichológiai ismeretterjesztés és a mentális egészségvédelem egyik nagykövete, dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus minden évben más-más témában tart előadást Tatabányán. Ezek közös jellemzője a felkészültség, az egyént szorosan érintő aktuális társadalmi jelenségekre való reflektálás, s nem utolsó sorban a saját életből és praxisból vett, a könnyebb azonosulást és a megértést segítő – vonatkozó – epizódok említése.

Október 8. | Barangolónap (ingyenes, regisztrációhoz kötött)
Az Agora kedvelt, ritkán, ám ritmusosan visszatérő programja a Barangolónap, amely a felfedezésről, szűkebb környezetünk ismert és kevéssé ismert értékeire való rácsodálkozásról szól, s mindig valamilyen újdonsággal jelentkezik. Idén három témát kínálunk, ám ezek valójában öt különböző túrát rejtenek. A túrák többségénél a jelentkezők száma elérte a felső határt. A Szobornézőre és az Újvárosi sétára maradt még néhány szabad hely.

Október 10-14. | Láthatatlan kiállítás (ingyenes, regisztrációhoz kötött)
A különleges érzékenyítő program ismét öt napra költözik be az Agorába, ahol egy speciálisan berendezett és teljesen elsötétített helyiségben bárki átélheti, milyen látás nélkül boldogulni.

Október 11. | Könyvbemutató (ingyenes)
Dr. Monostori Imre – a város szellemi közegére múlhatatlan hatással lévő – könyvtárigazgatói, főszerkesztői és kutatói tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy Tatabánya az ország kulturális és közgyűjteményi térképén is előkelő helyet foglalhasson el. Életének utolsó alkotása – Németh László életművének fogadtatása 1925-2020 – már csak a halála után jelenhetett meg.

Október 15. | Pál Utcai Fiúk koncert (ingyenes)
Az alternatív rock hazai nagyágyúi a kluboktól a nagy és elegáns koncerttermeken át a fesztiválok színpadáig önazonos koncertekkel varázsolják el a széles közönséget. S amikor kimondjuk, hogy „Pál utcai fiúk”, Lecsó éppen olyan gyakran jut eszünkbe, mint Nemecsek Ernő!
Október idusán az Agorában lépnek színpadra, hogy enyhítsék az űrt, ami az augusztus 20-án meghiúsult koncert miatt keletkezett.

Október 16. | Alma koncert
Az Alma Együttes a humorra, egyedi, improvizatív zenére épülő vidám koncertekről ismert. Tatabányán is népes rajongótáboruk, lelkes – együtt éneklő-táncoló-mókázó – közönségük van, éppen ezért visszatérő vendégek az Agorában.

Október 19. | Zorán (telt ház!)
Zorán koncertjei egy látszólagos ellentmondással jellemezhetők: a kiszámítható nagyon is izgalmas! Hiszen tudható előre, hogy Zorán és zenésztársai minden ízében professzionális produkcióval lépnek színpadra, s ugyanúgy gondolnak az Agora 450 fős közönségére, mint az Aréna tízezresére. Ahogy arra is számít mindenki, hogy a “best of” válogatás sosem marad el. A gazdag életpálya klasszikus és új szerzeményei, az újrahangszerelt slágerek, az abszolút muzikalitás, a hibátlan hangzás – és nem utolsó sorban – a tökéletesség iránti igény a minőségi kikapcsolódás és az izgalmas zenei élmény együtthatói. Ezt a komplexitást nagyon kevesen mondhatják a magukénak. Zorán igen.

Október 21. | Matzon Ákos kiállítása (ingyenes)
A geometrikus absztrakt képzőművészet formanyelvén alkotó Munkácsy-díjas festőművész, Matzon Ákos művészi pályája viszonylag későn – 40 éves korában – kezdődött. Ennek oka, hogy nem akart édesapja, Matzon Frigyes szobrászművész árnyékában hivatásszerűen festeni. Ám a belül munkálkodó tehetség és a művészi közlés vágya végül mégis utat tört, s egy gyorsan ívelő, egyenletesen fejlődő és formálódó művészi életutat jár azóta is. Tatabányán több csoportos tárlat után most önálló kiállítás keretében mutatkozik meg Matzon Ákos gazdag életművének egy impozáns szelete a Kortárs Galériában.

Október 26. | Dumaszínház | Kőhalmi Zoltán
Kőhalmi Zoltán alászáll a misztikumok világába, s ott keresi a humor forrását. Kőhalmi azok közé az előadók közé tartozik, akik tartogatnak intellektuális patronokat is, s felmérik, hogy ezek durrannak-e elég nagyot az adott közönség körében. Majd a hatásnak megfelelően folytatják…

Október 28. | Csányi Sándor
Csányi Sándor ismét belebújik mind a 8 Guszti bőrébe, de hiába minden: a nőket továbbra is félreérti. S valljuk be, ha egyszer mégis sikerülne megértenie, mire gondol egy nő, az rögtön meggondolná magát…

Október 29. | Orosz Zoltán és barátai
Orosz Zoltán harmonikaművész hangszerének egyik legsokoldalúbb, s világviszonylatban is keresett előadója. Színes és széles repertoárjában egyidejűleg szerepel a francia sanzon, az argentin tangó, a balkáni népzene, de az orosz cigánydal is. A világ számos nagyszínpadán és fesztiválján – Szingapurtól Szibériáig, Kanadától Indiáig – lépett fel, önálló koncertekkel és világzenei előadók szólistájaként is, s mindenütt zajos sikert aratott. Most a magyarországi turné keretében lemezbemutató koncertre érkezik Tatabányára zenésztársaival, Borbély Mihállyal, Horváth Kornéllal és Lattmann Bélával.