Egy tőről metszett ‘nagydumás’, Sebestyén Balázs volt a Traccs vendége Tatabányán

Egy tőről metszett ‘nagydumás’, Sebestyén Balázs volt a Traccs vendége Tatabányán

A Traccs! című beszélgetős sorozatban Sebestyén Balázs, a Rádió1 műsorvezetője volt a vendég Tatabányán, az Agorában. A népszerű médiaszemélyiség, s tőről metszett ’nagydumás’ a kétórás beszélgetésbe – vagy sokkal inkább monológba – sok fontos témát sűrített bele. Hallatlan rutinjának köszönhetően – úgy tűnt – bármiről, bármeddig képes folyamatosan és koherensen beszélni, ügyelve arra, hogy mindvégig fenntartsa az érdeklődést. Figyelemre méltó képesség!

Apai, férji és más magánéleti minőségei mellett pályafutása szinte minden állomásáról, s persze pályatársairól – legalább érintőlegesen – említést tett, engedve, hogy a magabiztos médiaszereplő fényes vértezete mögött a fejlett önreflexióval bíró hétköznapi figura is megmutatkozhasson.

Az egész beszélgetés során azonban direkt és indirekt módon mindig egyvalamit hangsúlyozott nagyon erőteljesen: s ez pedig nem más, mint az ő saját, s nagyon erős meggyőződése az emberi (ön)tudat hatalmáról, mint a leghatékonyabb egyéni megküzdési technikáról. Ehhez kapcsolódóan beszélt az általa tudatosan alkalmazott – s láthatóan sokakat érdeklő – transzcendentális meditációról is, mint a túlságosan leterhelt tudat valódi mélységének megismeréséhez hozzásegítő útról.

Apropó, érdeklődés! Jól megfigyelhető volt, hogy a közönség soraiban többen akaratlanul is jelét adták a feszült figyelemnek: a beszélgetés két óráját sokan előrehajolva, szinte mozdulatlanságba dermedve töltötték.  Miközben Balázs csak beszélt és beszélt, s mindenről, ami őt foglalkoztatja markáns véleményt alkotott. Ám – s ez igencsak hitelessé tette őt –, azt is rendre hangsúlyozta, hogy az egyet nem értés természetes, mi több, kívánatos dolog. Ahogy a személyiségbéli különbségekre is lehetőségként kell gondolni, egyszersmind tisztelettel kell rá tekinteni.

A sorok írója – aki egyetlen olyan műsort sem látott, s egyetlen olyan adást sem hallott, amelyet Sebestyén Balázs vezet vagy vezetett, így csupán ez a kétórányi impulzusa van –, magabiztosan állítja: Sebestyén Balázs lehetne az illusztráció a lexikonban a „pozitív személyiség” mellett. Úgy az önmagába, mint a másokba vetett hit, s a legkilátástalanabb szituációban is ott rejlő reménysugár keresése és felismerése tekintetében.