Őszi filmnapok | 2022

Őszi filmnapok | 2022

Az Agora az idén novemberben is jelentkezik népszerű sorozatával, az Őszi filmnapokkal. A hónap mind a négy hétfőjén várjuk a mozihíveket, változatlanul minőségi – többségében intellektuális – kikapcsolódást jelentő alkotásokkal: két magyar, egy spanyol és egy francia filmmel. S ezúttal egy igazi – lélekmelengető – hazai kasszasiker is került a válogatásba: az elsőként vetített Szia, Életem! című vígjáték.

A dátumokat jegyezzék fel időben, nehogy lemaradjanak! A program továbbra is ingyenes.

November 7., 18:00 h
SZIA, ÉLETEM!
magyar vígjáték | 114 perc | 2022

A sorozat tehát – ahogy említettük –, egy szívmelengető történettel indul. A Szia, Életem! című magyar film – amellett, hogy kimondottan szórakoztató – erősen hat az érzelmekre, s nagyon könnyű belehelyezkedni. Főhőse, egy népszerű, ám átmeneti ihlethiánnyal – és még néhány mentális bukfenccel – küzdő író, akire egyszercsak ráhagyják sosem látott kisfiát. Az addig csak magának élő férfi nehezen birkózik meg ezzel az élethelyzettel. S bár eleinte kétségbeesetten tiltakozik, ellenállását hamar megtöri a gyengéd szeretet.

Apa és fia egymásra találását, a családdá válást egy vidám, fantasy elemekkel átszőtt – remek színészi alakításokkal életre keltett – történetben kísérhetjük végig.

November 14., 18:00 h
A JÓ FŐNÖK
spanyol film (feliratos) | 120 perc | 2021

A jó főnök című spanyol film a kapitalizmus, a kényes egyensúlyú gazdasági világrend és az azt – különböző szinteken – működtető ember szimbiózisának toxikus voltát ábrázolja, mégpedig törékeny fekete humorral és metsző szarkazmussal. A főhős, Blanco egy mérleggyárat irányít, s egy rangos kiválósági díjra pályázik, ám az auditra készülve, szép lassan bomlanak ki a lappangó – a társadalom egészét is jellemző – problémák. S nem utolsó sorban a látszatélet – s az afelett őrködő erők – és az identitás kibékíthetetlen ellentéte…

November 21., 18:00 h
ZANOX – KOCKÁZATOK ÉS MELLÉKHATÁSOK
magyar film | 86 perc | 2022

A Zanox – Kockázatok és mellékhatások című magyar film egy sci-fi elemekkel átszőtt romantikus vígjáték. Alapötlete az időutazás vs. inkább az időhurok (azaz egy nap újraélése), amit a cseppet sem tipikus – szerény, visszahúzódó – főhős a jóféle mélymagyar házipálinkából és egy kísérleti szorongásoldóból (képzelhetik!) álló vegyületnek köszönhet. Misi így újraélheti a történelem érettségi napját, a néző pedig végig kísérheti – vagy izgulhatja és nevetheti – ahogyan a kamaszproblémákkal küzdő főszereplő megacélosodik, s az újrázás – veszélyekkel teli – lehetőségeit megragadva felülemelkedik önmagán.

November 28., 18:00 h
A HÓNAP DOLGOZÓJA
francia vígjáték (feliratos) | 83 perc | 2022

Mesterien adagolt humor és abszurd komikum jellemzi a sorozat fináléjában vetített filmet. A hónap dolgozója című – ízig vérig – francia vígjáték főszereplője egy gyenge jellemű, könnyűszerrel megvesztegethető hivatalnok, akinek léhasággal átitatott hétköznapjai egycsapásra véget érnek: a munkanélküliség réme fenyegeti őt. Ám a hivatalból való menesztésnek makacsul ellenáll, s ezért újabb és újabb megpróbáltatás vár rá: hogy megtörjék, száműzik Grönlandra, majd egy poros, külvárosi börtön őreként kell helytállnia, s már nem csupán a munkájáért, de időnként az életéért is küzdenie kell.

Másfél órányi sűrített szórakozás, üdítően frappáns ötletek, amelyek mellett még olyan komoly témák is elférnek, mint a klímaválság vagy a multikulturális társadalom.

S még egy érv, vagy sokkal inkább bizonyíték arra, hogy a film kihagyhatatlan: a mellékszereplők között olyan nevek tűnnek fel, mint Christian Clavier vagy Gérard Depardieu.