Filmvetítés, mint rendhagyó törtélemóra

Filmvetítés, mint rendhagyó törtélemóra

Az Agorában gyakorlat, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója előtt néhány nappal, a témához kapcsolódó filmet vetítünk. A mintegy rendhagyó történelemóra célja az élményszerű – könnyen befogadható – ismeretszerzés a magyar történelem egyik meghatározó eseményéről, az odavezető körülményekről, s a későbbi következményekről.

Az idén a Trezor című thrillerre esett a választás. A film cselekménye a forradalom leverése utáni napokban játszódik, szűk idő- és játéktérben, ám nagyon érzékletes képet mutatva az államhatalom működéséről, a kor fojtogató légköréről, s mindenekelőtt az emberi természetről, annak végletes – és sok esetben végzetes – különbözőségeiről. Az irgalmat nem ismerő, primer ösztönei és kisstílű szükségletei kielégítése érdekében bárminemű kegyetlenségre képes ügynök lélektelenségétől, az önfeláldozó, a saját szabadságát és életét is kockáztató elítélt – már-már heroikus – emberségességéig. Sőt! Egy különleges – fogvatartó és fogvatartott közötti – barátság ábrázolásával további árnyalatok is kibontakoznak: az uniformis és a rabruha alatt egyaránt lakozhat empátia, amely végül értékes és – a formális logikának ellentmondó – kötődéssé alakul.  S miként az emberi életet magát, a történelem fordulópontjait is ezek a mozgatórugók határozzák meg.  

A „Trezor”-t feszes dramaturgia és kiváló színészi játék jellemzi. Az a fajta film, amit az ember másodszor is szívesen megnéz, azért, hogy ízlelgesse. Hiszen, bár izgalmas és fordulatos alkotás, s egy konkrét történelmi eseményhez kötődik, lényegesen távolabbra mutat…  

A filmet kétszer is levetítettük: délelőtt a Kossuth Lajos Gazdasági és Humán Technikum diákjai, délután a nagyközönség számára.