Emlékezés a tatabányai lányra…

Emlékezés a tatabányai lányra…

Záray Márta és Vámosi János évtizedeken keresztül a hazai könnyűzene állócsillagai, a magyar tánczene meghatározó alakjai voltak. A népszerű művészházaspár repertoárja a hazai örökzöldektől, a magyar nyelven megszólaltatott világslágereken át a csak rájuk jellemző házastársi „feleselős” dalokig tartott. Ők ahhoz a generációhoz tartoztak, akik playback nélkül, zenekari kísérettel léptek színpadra. Sőt! Pályájuk kezdetén még a rádióban is élő egyenes adásban énekeltek!

Pályafutásuk fél évszázada(!) alatt számos nagylemezt adtak ki, s ezek több millió példányban keltek el. Bejárták az egész országot, s a nagy koncerttermek mellett a legkisebb helyen is felléptek, ha hívták őket. A közönség felé mindvégig tisztelettel és közvetlenséggel fordultak, szakmai alázatukat a folyamatos fejlődés igénye és képessége bizonyította.

A színpadon és az életben is a harmónia jellemezte kettősüket. Bár személyiségük eltérő volt, remekül kiegészítették egymást.

Záray Márta, aki büszkén vallotta, hogy tatabányai lány, ma – Vámosi Jánossal együtt – itt nyugszik a városban, az Újtelepi temetőben….
Márta és János emléke azonban ma is él sokakban, s nem csupán a rögzített hangfelvételeknek, hanem a személyes élményeknek köszönhetően is.

S most (november 7-én) egy emlékesten – legnagyobb slágereik megszólaltatásával – idézi meg kettősüket Dominek Anna és Horváth Andor a Puskin Művelődési Házban.