Tatabánya kenyere | Szent István-napi kenyérverseny

Tatabánya kenyere | Szent István-napi kenyérverseny

Az augusztus 20-i ünnepkörhöz kapcsolódva idén is kenyérsütő versenyt hirdet A Vértes Agorája és Tatabánya Megyei Jogú Város a Tatabánya kenyere – cím elnyeréséért.  

A felhívás otthon sütőkhöz és amatőr pékekhez szól, nevezni két kategóriában lehet, egyénileg vagy maximum 3 fős csapatban.

A verseny időpontja: 2023 augusztus 20., helyszíne a Megyeháza tér.  A kenyereket 10:00-15:00 között lehet leadni zsűrizésre a verseny helyszínén, az eredményhirdetésre és a díjátadóra ugyanitt kerül sor, előre láthatóan 17:00 órakor.

Jelentkezés a versenyre:

Nevezni legkésőbb augusztus 18-ig lehet – személyesen, A Vértes Agorája információs pultjánál, vagy az itt letölthető jelentkezési lap elküldésével a bacs.judit@vertesagoraja.hu e-mail címre: Jelentkezési lap – Tatabánya kenyere

 

A verseny menete:

A kenyereket mindenki saját maga készíti el, otthoni körülmények között. A zsűrizéshez a kenyér 0,5 kg tömegegységben készülhet, a nevezőktől minden kategóriában két darab kenyeret várunk. A verseny helyszínén 2 db, azonos sütésből származó, készre kisütött kenyeret kell leadni. Az egyiket a zsűrizéshez vágjuk fel, a másikat kiállítjuk és az eredményhirdetés után kóstolásra közreadjuk.

A versenyre nevezett kenyerekhez mellékelni kell az alábbi linken letölthető termékleírást:
Terméklap – Tatabánya kenyere 2023

A termékeket független szakmai zsűri bírálja el. A legtöbb pontot kapott versenyző kenyere elnyeri a „Tatabánya kenyere” címet, emellett a zsűri kategóriánként további egy nyertest hirdet és különdíjakat is kioszthat. A versenyzők saját pontszámaikat az eredményhirdetést követően ismerhetik meg, ekkor lesz lehetőség a zsűri véleményének, értékelésének meghallgatására is.

A zsűri tagjai: Takács János (Bäckerei Leitermann Pékség), Tóth Krisztina (Pöttöm Pékség), Tenke Gergő (Pusztán Pék)

A győzteseket (vagy győztes csapatokat) díszoklevéllel és értékes díjakkal jutalmazzuk.

 1. kategória: Szent István-napi (hagyományos) kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás: 
A tészta döntő részben gabonaőrleményekből készüljön, hagyományos, kovászos technológiával, élesztő nélkül, legalább kétféle liszt felhasználásával. A kenyér kizárólag magyar alapanyagokból, természetes összetevőkből készüljön, célkeverékek, adalékanyagok felhasználása nélkül.

Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz
– eltarthatóság, frissesség megőrzése

 

2. kategória: Innovatív kenyér

Kenyérrel szembeni elvárás:
Innováció, újdonság jelenjen meg a termékben. A kenyér kizárólag magyar alapanyagokból, természetes összetevőkből készüljön, célkeverékek, adalékanyagok felhasználása nélkül.

Az elbírálás szempontjai:
– érzékszervi tulajdonságok: alak, héj, bélzet, illat, íz, harmónia
– eltarthatóság, frissesség megőrzése
– innovatív jelleg – mennyiben jelent újdonságot a termék?

 

A minőségi és fogyaszthatósági szempontok mellett a zsűri mindkét kategória esetében kiemelt hangsúlyt fektet az esztétikai megjelenésre.

 

További információ:
Bács Judit, telefonszám: 70/658-7615, e-mail cím: bacs.judit@avertesagoraja.hu