A Kortárs Galéria bemutatja… festővászon helyett filmvásznon

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A tatabányai Kortárs Galéria tágítja a vizuális horizontot, s évente kétszer művészfilmeket mutat be látogatóinak és – mi sem természetesebb – az underground mozi értő közönségének.

Elsőként „A halál és a lányka” című – Egon Schiele életéről és művészetéről szóló – játékfilmet vetítjük.
A mindössze 28 évet élt osztrák festő – akinek fékezhetetlen tehetsége minden korlátot áthágott – gazdag életművet hagyott hátra. Rövid, viszontagságos élete alatt fenekestül forgatta fel kora művészetről alkotott elképzelését, s vált halhatatlanná: provokatív alkotásai – amelyek fő témája a szexualitás és a halál – ma már felbecsülhetetlen értékkel bírnak. Az osztrák-luxemburgi koprodukcióban készült filmdráma merészségben nem marad el ihletőjétől!

Egon Schiele: A halál és a lányka

Egon Schiele – Tod und Mädchen
 osztrák-luxemburgi életrajzi film | 110 perc | 2016
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

Dieter Berner díjnyertes életrajzi drámájában a 20. század eleji Bécs egyik legizgalmasabb művésze, Egon Schiele életét és művészetét veszi górcső alá. Schiele provokatív munkáit az erotika és az elmúlás alakították, a maga korában festményeit komoly botrányok övezték, bíróság elé is állították. Úgy gondolták, Schiele radikális művei ronthatják Bécs társadalmi megítélését, ám érzékenyebb és fogékonyabb kortársai, mint Gustav Klimt már akkor felismerték kivételes tehetségét. Két nő határozta meg munkásságát és az életét: húga és első múzsája, Gréti, valamint a 17 éves Wally, aki kétségkívül igazi szerelme volt, és akit a Halál és a lányka című híres festményével tett halhatatlanná.

Forrás: port.hu
A vetítés A Vértes Agorájában lesz. A helyfoglalás az érkezés sorrendjében történik, a nagyterem befogadóképességéig. Előzetes regisztráció nem szükséges.

2019. október 07.

Részletek

Dátum: 2019.10.07.
Időpont: 18:00 - 20:00
Jegyár: Ingyenes
Esemény kategória: ,
Esemény címkék:,

Helyszín

A Vértes Agorája

Szent Borbála tér 1.
Tatabánya, 2800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon:

06 34 688 100

Visit Venue Website