Szendőfi Pál kiállítása

Események betöltése
  • Ez az esemény elmúlt.

A jubileumok bizonyos tekintetben a számvetésről is szólnak. Tatabánya várossá nyilvánítása 75. évfordulóján több program is reprezentálja, hogy az ipar nem csupán a megélhetést és az infrastrukturális fejlődést, hanem a megfelelő szellemi-kulturális közeget – legyen szó alkotásról vagy befogadásról – is megteremtette, sőt meghonosította a településen.

Ennek egyik bizonyítéka, hogy Tatabánya ma is sok – országosan jegyzett – alkotóművész otthona, inspiráló közege.

Így a jubileumi programok sorában helyet kapott a képzőművészet is: Szendőfi Pál, Tatabányán élő festő- és grafikusművész önálló kiállítása a Tulipános Házban valósul meg.

Szendőfi első mestereit és iskoláját a tatabányai Bányász Képzőművész Körben találta meg. Kezdeti témái – természet, irodalom, zene – grafikákban öltöttek testet, az újabbakhoz azonban a festészeti technikát találta megfelelőnek. Jelenleg a tárgyi valóságot felváltó geometrikus absztrakció foglalkoztatja. A most megvalósuló önálló kiállításon is ezek az alkotások kaptak helyet.

Ahogy – a kiállítás megnyitására és ajánlására felkért művészettörténész – Kövesdi Mónika fogalmaz: „Bár a stílus bölcsőjét az indusztriális kor, a technika, a mérnöki tudás és szemlélet állta körül, nem tagadható meg tőle a lelki, spirituális dimenzió sem…”

A kiállítás november 4-éig látogatható a Tulipános Házban. Az esemény szervezője a Kortárs Galéria.
2022. október 07.

Részletek

Dátum: 2022.10.07.
Időpont: 17:00 - 18:00
Jegyár: Ingyenes
Esemény kategória: , , ,
Esemény címkék:

Helyszín

Tulipános Ház

Népház u. 7.
Tatabánya, Komárom-Esztergom 2800 Magyarország

+ Google Térkép

Telefon:

(70) 457 9708