Interjú Bogányi Gergellyel

Interjú Bogányi Gergellyel

A Tatabányai Tavaszi Fesztivál nyitórendezvényén – 2017. március 17-én – Bogányi Gergely zongoraművész ad koncertet.

Ebből az alkalomból készítettünk vele egy rövid interjút:

Bogányi GergelyAgora: Mondhatjuk, hogy Ön a zongora Stradivari-ja?

B. G.: Semmiképpen sem. Az új zongora kifejlesztése a kezdetektől csapatmunka volt és most is az. Én egy sakkfigura vagyok a táblán, talán a ló mert sokszor lóvá tesznek.

Agora: Olvastuk, hogy nemrégiben Dubai-ban lépett fel. Tatabánya milyen helyszínek közé ékelődik be?

B. G.: Igen, idén már kétszer játszottam a Közel-Keleten, viszonylag sokat szoktam arra menni. Nagyon szeretem és nincs is túlságosan messze. Különben pont arra megyek ismét Tatabánya után is.

Agora: Hány darab Bogányi zongora van a világon és ebből mennyi található Magyarországon?

B. G.: Most indult be maga a gyártás a prototípusok fejlesztése után. Ez egy hosszú folyamat, hatalmas lépés, óriási munka, egyúttal szerencse is, hogy itt Magyarországon megvalósulhatott a legmagasabb minőségű gyártás. Külföldre eddig három hangszer került, de folyamatos az érdeklődés és a rendelések is. Magyarországon éppen most kezdődnek a megrendelt hangszerek leszállításai. A legelső zongoránk a “világ legjobb szállodája” büszke címet nemrég elnyert Ária hotelben van Budapesten, ez egy sorsszerű egymásra találás volt.

Agora: Alkalmaz-e valamilyen rituálét a fellépései előtt?

B. G.: Igen, igyekszem odaérni a koncertjeimre…

Agora: Előfordult-e már Önnel, hogy egy “nemszeretem” dallammal a fejében ébredt reggel, amitől aztán egész nap nem tudott szabadulni? Ha igen, mi volt az?

B. G.: Nem. De olyan sajnos sokszor előfordul, hogy éttermekben, szállodákban vagy üzletekben szól valami, ami halálra idegesít és rossz, agresszív irányba viszi az ember lelkét. Ez nyilván azért van, mert ezek a doboz-zenék szinte mindig primitívek, együgyűek és megalázóan ostobák. Mintha csupa buta ember járna ezekre a helyekre akik, bár kifinomult a kulináris ízlésük, de a zenéből a moslékért sem panaszkodnak.

Agora: Mit üzen a Tatabányai Tavaszi Fesztivál közönségének?

B. G.: Én mindig megpróbálom a zene igazságát, frissességét, élményét közvetíteni, most sem lesz másképp! Nagyon várom a koncertet!