Térségi szakmai találkozó

Térségi szakmai találkozó

Évközi térségi szakmai találkozót szervezett A Vértes Agorája a tatabányai járás kulturális-közművelődési szakembereinek. A programon A Vértes Agorája munkatársai részéről jelen volt Tóth Zsóka művészeti főmunkatárs, Szénási Pál képzési, ifjúsági és tehetségtámogató főmunkatárs, valamint Salamon Hugó szakmai igazgató. A térségi települések közül: Gyermelyről Tóth Ágnes, Héregről Némethné Tvarosek Éva, Szomorról Brunáczki Teréz, Vértesszőlősről Bedei Orsolya és Németh Ferenc. Az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájától Hornyák-Pálmai Éva, Edelmayer Zsolt, Pákozdi Hajnalka és Jáger Dávid vettek részt a találkozón. A programot Monos Krisztina közösségfejlesztő és térségi munkatárs vezette és moderálta.

A találkozó nyitásaként Tóth Zsóka tájékoztatta a résztvevőket a “Határtalan kultúra – megtartó közösségek, avagy Az ezerarcú közművelődés 25 helyszínen” című NKA-s pályázat kapcsán megvalósított térségi programok sikeréről és fogadtatásáról. Szomoron október 8-án, Várgesztesen október 15-én, Héregen október 17-én és Szárligeten október 26-án mutatta be A kis herceg című mesebalettet a RáHangoló csapata és a Silhouette Balett.  A jelenlévő térségi kollégák összefoglalták a programmal kapcsolatos tapasztalataikat.

Az értékelést követően Hornyák-Pálmai Éva, az NMI Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodájának vezetője tartott előadást a közösségi művelődés aktualitásairól.

Szénási Pál, A Vértes Agorája képzési, ifjúsági és tehetségtámogató főmunkatársa az ifjúsági csereprogram – elmúlt fél évet illető – tapasztalatairól számolt be, valamint  – a külföldi programok koordinátoraként – tájékoztatást adott a kulturális központok európai hálózatáról és annak lehetőségeiről.

2019-ben a településekkel együttműködésben várható programok mellett eszmecsere zajlott arról, hogyan és milyen módszerekkel tudjuk bemutatni, a települések értékeit, közösségeit, izgalmas mindennapjait.

A találkozó zárásaként a jelenlévők – mintegy csapatépítő tréningként –  részt vettek A Vértes Agorája aktuális, érzékenyítő programján, a Láthatatlan kiállításon. 

20181113_01