A Nemzeti Művelődési Intézet XVI. stratégiai konferenciája

A Nemzeti Művelődési Intézet XVI. stratégiai konferenciája

A közművelődés Kárpát-medencei stratégiai hálózata és annak társadalmi vetülete volt a témája a Nemzeti Művelődési Intézet XVI. konferenciájának. A lakiteleki székházban rendezett „Stratégiai együttműködések – Közművelődés a társadalmi kapcsolatok tükrében” című tanácskozás a közművelődési intézmények és szervezetek rendszerszintű, átgondolt – értékre, s végső soron eredményre fordítható – együttműködését, annak jelenlegi formáját, s jövőbeni lehetőségeit járta körül.

A Nemzeti Művelődési Intézet a közművelődési szakma számára egyfajta védőháló: képviseleti, menedzseri, szakmai és oktatási-fejlesztési tevékenysége e területre, s annak presztízsére fontos hatást gyakorol.

A konferencia előadói – Závogyán Magdolna, az NMI ügyvezetője, Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Molnár Lajos Milán, a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezetője és dr. Juhász Erika, az NMI szakmafejlesztési igazgatója – számos vonatkozó és aktuális témát érintettek: a Nemzeti Művelődési Intézet stratégiai hálójától a Kárpát-medencei magyar együttműködésen, valamint a magyarországi agorák partnerségi viszonyán át a felsőoktatás közművelődési képzőhelyeivel való együttműködésééig.

S mint minden konferencián, ezúttal is fontos szerep jutott a szünetekben zajló találkozásoknak, diskurzusoknak, hiszen a szakmai együttműködést igazán a személyes benyomás és kapcsolat mélyíti el.  

A Vértes Agorája jelenlétével is erősíti az országos közeművelődési vérkeringésben betöltött szerepét, s minden alkalommal képviselteti magát az intézet által szervezett stratégiai konferenciákon. Ezúttal Seffer Edina szakmai igazgató és Budai Edit, a rendezvényszervező és térségi csoport vezetője vettek részt a tanácskozáson.

S ahogy arról ezt megelőzően már hírt adtunk, ezen a konferencián hirdették ki, hogy A Vértes Agorája korábbi szakmai igazgatója, Salamon Hugó – a közösségi művelődés területén végzett – tevékenységét a Nemzeti Művelődési Intézet Illyés Gyula közművelődési életműdíjjal ismerte el.