Pajtaszínházi szemlén a Galla Színpad

Pajtaszínházi szemlén a Galla Színpad

Komárom-Esztergom megyében az idén Felsőgallán indult el a VIII. Pajtaszínház program, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma VI/1135-5/2022 pályázati azonosítószámú támogatása keretében valósul meg.

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közös kezdeményezése nyolc évvel ezelőtt azzal a törekvéssel indult, hogy a kistelepüléseken alkotó közösségek alakuljanak a színművészet erejével. A program kiemelkedő eseménye minden évben a társulatok bemutatkozása a Nemzeti Színházban A magyar kultúra napjához kapcsolódóan. Ez a lehetőség különleges motivációt ad a közösségeknek, az idén a Tatabányai Galla Színpad és Bábszínháznak is.

Herendi Judit, az alsógallai és a felsőgallai művelődési ház vezetője 2018 januárjában indította el Főpróba című programsorozatát, amelyben a megyei pajtaszínházi csoportok mutatkozhattak be egy-egy komolyabb fellépés, megmérettetés előtt. Az előadások olyan nagy sikert arattak, hogy megfogalmazódott az igény és törekvés saját színjátszókör alapítására.

Így indult 2019 januárjában a Galla Színpad, amelynek alapítója Herendi Judit. A csoport 2021-ben bábszínházzal bővült, amelyben 8-14 év közötti gyerekek szereznek tudást és élményeket. Erről február végén tesznek tanúbizonyságot, akkor mutatják be első önálló előadásukat.

A Nemzeti Színházban, a VIII. Pajtaszínházi Szemlén, a Galla Színpad az Eszti néni című bohózatot mutatta be, nagy sikerrel. A szövegkönyvet Herendi Judit írta át, a rendezésben Pápai Ferenc vállalta a mentori szerepet.

A Nemzeti Művelődési Intézet képviseletében Hornyák-Pálmai Éva megyei igazgató és Kutenics Kinga Katalin módszertani referens koordinálta és segítette a Galla Színpadot. Szereplők: Jocha István, Bányoczky Nóra, Slang Ádám, Kovács Milán, Ficsor Donát és Bölcs Józsefné.